Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-02-2021 | Nog steeds geldig op: 24-02-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om NIET naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. In Griekenland geldt op dit moment een volledige lockdown en er zijn inreisbeperkingen.

Coronavirus

De Griekse regering neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Griekenland te beperken. Er geldt voor het hele land een volledige lockdown. De volgende maatregelen zijn ingesteld tot minimaal 28 februari 2021:

  • Er geldt een avondklok door de week vanaf 21 uur en in het weekend vanaf 18 uur in de regio’s met een hoog risico (informatie in het Grieks).
  • Naar buiten gaan kan alleen om één van 6 verschillende redenen zoals doktersbezoek, boodschappen of sporten/huisdier uitlaten. Hiervoor moet een sms worden verstuurd met opgave van reden. Lees hoe dat werkt
  • Alle winkels zijn gesloten behalve winkels die levensmiddelen verkopen, apotheken, banken en benzinestations.
  • Musea, bioscopen, archeologische sites en themaparken zijn ook dicht.
  • Restaurants, bars en cafés zijn dicht maar mogen wel afhaal-en bezorgservice leveren.
  • Reizen tussen verschillende Griekse regio’s is verboden.

Verplicht dragen van mondkapje

In heel Griekenland geldt de verplichting om een mondkapje te dragen in alle openbare ruimtes, zowel binnen als buiten. U riskeert een boete van EUR 300,– als u geen mondkapje draagt.

Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Inreisbeperkingen

Reizigers die naar Griekenland reizen, moeten een negatieve PCR-test overleggen die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Daarnaast moet u minimaal 24 uur voor aanvang van de reis een elektronisch PLF formulier invullen. Na aankomst in Griekenland gaat u 7 dagen in thuisquarantaine. Lees meer over de maatregelen op de website van de Griekse overheid (in het Engels).

Grenzen

U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Griekenland.

Passenger Locator Form (PLF)

U bent verplicht een Passenger Locator Form (PLF)  (Firefox) in te vullen. Het is aan te raden dit ruim voor uw vertrek te doen, maar UITERLIJK 24 uur voor uw aankomst in Griekenland. U kunt deze downloaden via de webbrowser Firefox. Hierop moet gedetailleerde informatie over uw vertrekpunt, de duur van uw eerdere verblijven in andere landen en uw verblijfadres in Griekenland zijn ingevuld. Als u op meerdere plaatsen verblijft bent u verplicht om het adres voor de eerste 24 uur op te geven. Het is noodzakelijk dit formulier zo snel mogelijk in te vullen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt kunnen worden. U ontvangt een QR-code die nodig is om Griekenland binnen te komen. Als u deze QR-code niet heeft, wordt de toegang geweigerd.

Medische zorg

De medische voorzieningen in de staatsziekenhuizen zijn veel slechter dan in Nederland. De private gezondheidszorg is goed, maar fors duurder. Zorg dat u goed bent verzekerd.