Samothraki

Het eiland Samothraki is het meest noordoostelijke eiland van Griekenland. Vanuit Alexandroupolis gaat er tweemaal per dag een boot naar het eiland. Een bezoek aan het eiland met de camper is een belevenis.

Vroeger liep er slechts één weg over het eiland. Dat eindigde bij het plaatsje "Therma". Elektriciteit was er nog niet. Nu is dat allemaal anders. Hetzelfde plaatsje wordt druk bezocht door vooral jonge Griekse toeristen. Maar het is er goed eten en drinken en vlak ernaast kun je warme zwavelbaden nemen. Bij het kleine haventje kun je water tappen en er is een wc (N40 30.171 E25 36.205).

Een paar kilometer verderop kun je een wandeling maken naar de berg de Fengari, langs een bergrivier tot aan de waterval.

De weg loopt nu verder, al gauw vind je een mooie plaats aan strand Fonias Beach om te overnachten. Uitzicht op de bergen...Maar wel zelf koken, want je staat er ver van alle restaurants (N40 29.398 E25 39.558).

Nog mooier is de plek die we helemaal aan het einde van de weg over de noordkust vonden, bij Kipi Beach. Daar staat een klein restaurant, dat alleen 's middags iets maakt. Er is ook een waterslang. Als je nu 200 meter terug rijdt over het strand, onder de weg langs, vind je deze fantastische plek (N40 25.410 E25 41.761).

Er loop verder één weg naar het binnenland, naar het hoofdplaatsje Chora. De camper parkeer je aan het begin van het dorp. Dan steile straatjes, kleine cafétjes en winkeltjes.

Cultuur is er ook te beleven. Immers uit de opgraving op dit eiland in Paleopolis komt het beroemde Nike beeld dat in het Louvre staat. Er is een mooi tempelcomplex te zien, waar in de oudheid mysteriespelen werden gehouden.

Voorzieningen: Diversen, zie tekst
GPS: zie tekst

Kaart