Vergina

Op weg naar Thesseloniki via de nog niet zo lang bestaande snelweg E90, komen we langs Vergina. Er is daar een kleine parkeerplaats speciaal voor campers. Voor €4,50 kun je er overnachten. Er is water en elektriciteit beschikbaar en in het dorp kun je prima eten.

Vergina verwierf beroemdheid nadat hier op een Griekse professor een belangrijke archeologische ontdekking had gedaan. De opgraving behoort tot de Werelderfgoedlijst.
Tijdens opgravingen buiten het dorp ontdekte men de toegang tot een ongeschonden graf. Hierin kwam onder meer een schedel naar boven waarvan de oogkas beschadigd was, volgens de opgravers het bewijs dat dit het graf was van koning Philippus II die zijn oog verloor toen hij daar getroffen werd door een pijl. De botten lagen in een schitterend gouden kistje, versierd met het symbool van de Macedonische zon. De ontdekking leek te bevestigen dat hier de eerste hoofdstad van het  Macedonische Koninkrijk had gelegen, .
In het jaar 2000 werden de vondsten, na eerder  in het Archeologisch Museum van Thessaloniki te hebben gelegen, naar Vergina overgebracht waar zij tentoongesteld worden in de onmiddellijke nabijheid van de Koninklijke Tomben. Deze Schat van Vergina is van groot archeologisch belang en moet beschouwd worden als de belangrijkste ontdekking in Griekenland sinds de vondst van Mycene door Schliemann. Onderzoek heeft uitgewezen dat de botten daadwerkelijk van Philippos II, de vader van Alexander de Grote zijn.

Voorzieningen: parkeerplaats voor campers, waterkraan, elektra, restaurants
GPS: N 40.484953, E 22.32015
Bezocht 2021

Kaart