header-evia

Évia

Evia wordt ook wel Euboea genoemd. Hoewel Evia in het buitenland een relatief onbekend eiland is, is het het op één na grootste eiland van Griekenland, (na Kreta) en het 6e grootste eiland in de Middellandse zee. Het is een langwerpig eiland dat vlak bij de oostkust van het Griekse vasteland ligt. De lengte van het eiland is ongeveer 180 kilometer. De breedte varieert van acht kilometer op het smalste punt van zuid-Evia tot ongeveer vijftig kilometer bij het breedste punt van centraal Evia. Ter hoogte van de hoofdstad Chalkida (Chalkis) bevindt zich de smalste zee doorgang tussen het vasteland en Evia, dat met een bewegende brug met elkaar is verbonden. Via o.a. deze brug kun je hier naar het eiland oversteken. Iets zuidelijker bevindt zich een grotere brug, dat is een 694,5 meter lange hangbrug die sinds 1993 bestaat.

Evia is een eiland dat zeer veel te bieden heeft aan de bezoeker. Een prachtige hoofdstad (Chalkis of Chalkida), mooie traditionele dorpen, mooie stranden, prachtige bergen en bossen, mooie wandel- en bergpaden en heel veel cultuur. Evia is een bergachtig eiland met veel grote en kleine baaien, de grootste baaien zijn die van Evripos, Limni, Aedipsos, Aliveri, Kymi en Karystos. Rondom Evia bevinden zich ook tal van kleine eilandjes zoals Petali, Mirto, Lichades, Pontikonisi en Prasoudes.
Evia is onder de Grieken een zeer populaire vakantiebestemming. Omdat het niet ver van Athene ligt, wordt het zelfs in de winter gedurende de weekends druk bezocht en tijdens feestdagen. Heel veel hotels zijn dan ook 365 dagen per jaar open. Het eiland is, globaal gezien, in drie regio's te verdelen waarbij ieder deel zijn eigen karakteristieken heeft. In het noorden bevinden zich beboste heuvels (ook wel “Klein Zwitserland” genoemd) en de thermale bronnen van Aedipsos. Op centraal Evia bevindt zich het Dirfis gebergte (1747 m), de hoofdstad Chalkida, maar ook de gezellige badplaatsen Eretria en Amarynthos. In het zuiden bevinden zich heel veel bergen, ravijnen en schitterende zandstranden. De belangrijkste badplaatsen zijn hier Marmari en Karystos.
(Tekst: Griekse Gids)